PRINCIPIS I OBJECTIUS




El projecte es recolza en una sèrie de principis i objectius que ens motiven per dur endavant el projecte tenen a veure amb l'agricultura i el medi ambient. Aquests han servit per fer de nexe d'unió entre les diferents persones que participen del projecte a la vegada que serveixen per delimitar el camí a seguir.

       PRINCIPIS
  • Una consciència ecològica de manera que tendim a reduir les energies no renovables de les nostres vides així com els productes químics dels nostres camps, en benefici d'un augment de la qualitat de vida i el respecte pel medi ambient.
  • Sobirania alimentaria. L'agricultura i l'alimentació en mans de les persones que habiten un territori, en lloc de en mans del lliure mercat.
  • Agroecología. Visió holística de l'agricultura compromesa amb el medi ambient a través de l'acció social col·lectiva, no només centrada en la producció sinó, també en els sistemes de producció, distribució i consum.
  • Ajuda mútua. Front la competència i l'individualisme extrem del “cadascú s'apanye” el suport entre agricultor/es i també entre agricultors/es i consumidor/es, que propicien el treball en xarxa i la solidaritat entre iguals.
  • L'assemblearisme com a model organitzatiu en qual s'arriba per consens a la presa de decisions.

     OBJECTIUS
     
  • El comerç just, aconseguir un equilibri dels preus per tal de que es puga tornar a “viure de l'agricultura” de manera digna.
  • Recuperació de la terra. Les zones agrícoles constitueixen espais verds i d'ampla diversitat que afavoreixen la vida en els nuclis urbans. Així mateix constitueixen un espai d'identitat de la manera de viure que durant segles em dut els valencians. Trobar eixa nova relació amb la terra per tal d'adaptar-se als nous temps és una tasca pendent.
  • Re-localització del comerç. El fet de tornar a un comerç amb un tipus d'intercanvis de curta distancia, per reduir l'elevat ús del consum de carburants dels transports de mercaderies, per generar nous espais d'ocupació.
  • Auto-ocupació. Crear les eines necessàries per tal de que siga possible pensar en l'auto-ocupació sense pensar que és un fracàs.
  • Estendre la consciència ecològica com un model alternatiu a l'actual on siga possible compaginar l'ecologia amb el treball i l'economia.
  • La revitalització del mercat d'Oliva i el seu tradicional paper de vertebrador de l'economia local.

     Partint dels principis enumerats volem aconseguir una sèrie d'objectius ideals i aquest el camí per aconseguir-lo serà la base del nostre projecte.

    • La venda directa de productes de proximitat pels propis agricultors que treballen la terra i dels artesans. Ens hem agrupat una sèrie d'agricultors, d'artesans i de consumidors de la comarca per oferir un producte de qualitat utilitzant les pràctiques de l'agricultura ecològica i de l'artesania local, amb la intenció d'oferir diversitat dins del que permet el conreu estacional, utilitzant i recuperant varietats de llavors locals i oficis tradicionals. Això ho hem volgut materialitzar per tal d'acostar, sense intermediaris, el producte cultivat i treballat pels nostres productors/es al consumidor/a. D’esta manera es pretén aconseguir mecanismes que acosten als productors/es i als consumidors/es per garantir un consum més just, sa i responsable.
    • L'abandó de terres és una qüestió amplament coneguda. La creació d'un banc de terres regit amb contractes de custòdia facilitarà les relacions entre propietàries i custodiàries. Mentre les unes en fan ús, les altres conserven les terres en bon estat contribuint a la millora de l'entorn i a la relocalització del comerç a la comarca.
    • Treball en xarxa amb els diferents actors socials d'àmbit local, agricultors, col·lectius, associacions,...
    • Segell de garantia participativa (SGP-La Safor):La creació d'un segell de garantia participativa permetrà una avaluació col·lectiva dels conreus, enfortint les xarxes de productores i consumidores mitjançant la transparència i el treball en xarxa, alhora es reduiran els costos que produeixen els segells oficials, sense perdre de vista l'aspecte professional i amb l'objectiu d'una millora en l'agricultura i comerç locals.
    • Al casc antic d'Oliva, La Pebrella constituirà un espai de formació i divulgació de la cultura del camp i del medi ambient, punt de trobada per a grups de consum i centre de recursos compartits de diferents agricultors/es.
      - L'ús de moneda social en el projecte per tal de facilitar l'accés a l'alimentació als sectors més desfavorits.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada